Ο αθλητής του Tae Kwon Do εκτονώνει το στρες κατά την διάρκεια της προπόνησης , με αποτέλεσμα , μετά το πέρας αυτής , να επέρχεται ψυχική ηρεμία. Είναι πολύ σημαντικό να βρίσκουμε τρόπους να αποβάλλουμε το άγχος , το οποίο πλέον σήμερα δεν λείπει από κανέναν , καθώς επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ψυχολογία και την υγεία μας. Το άγχος μειώνει τις άμυνες του οργανισμού μας , πράγμα το οποίο το καθιστά συνυπεύθυνο για τις διάφορες ασθένειες που κατά καιρούς περνάμε .

  Η καλή φυσική κατάσταση και η ευεξία ,είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της προπόνησης του Tae Kwon Do. Βοηθάει τόσο τους ανήλικους ασκούμενους , όσο και τους ενήλικους. Στις  νεότερες ηλικίες βοηθάει στην σωστή σωματική διάπλαση , καθώς γυμνάζει ομοιόμορφα το σώμα και στην ενδυνάμωση του οργανισμού. Στις μεγαλύτερες ηλικίες βελτιώνει το επίπεδο ζωής και το καρδιοαναπνευστικό σύστημα δημιουργώντας παράλληλα ευεξία.

  Επίσης , ο αθλητής σταδιακά συνειδητοποιεί και αναπτύσσει τις δυνατότητες του , τις αντοχές και τα όριά του . Είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις τι είσαι ικανός να κάνεις και τι όχι. Μέσα από την εφαρμογή των διάφορων τεχνικών σε ασφαλές περιβάλλον και πάντα υπό την επίβλεψη του προπονητή του, ο αθλητής αντιλαμβάνεται πόσο μπορεί να βλάψει τον άλλον και πώς μπορεί να τον αντιμετωπίσει . Ενισχύεται έτσι το ηθικό του και η αυτοεκτίμησή του. Παράλληλα επέρχεται η αυτοπεποίθηση και κατ’επέκταση η αυτοσυγκράτηση του , καθώς έχει επίγνωση πλέον των πράξεων του σε επίπεδο επιθετικότητας.

   Μπορεί το Tae Kwon Do να θεωρείται ατομικό άθλημα, αλλά αυτό αφορά μόνο τα 6 λεπτά που διαρκεί ένας αγώνας. Στην πράξη , η προπόνηση και η βελτίωση του αθλητή , εκτός από το ατομικό κομμάτι, καθορίζεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό και από τους συναθλητές του. Η ανάπτυξη των τεχνικών και η εφαρμογή αυτών ,  απαιτεί την υποστήριξη των συναθλητών του. Όταν ένας αθλητή προπονείται με κάποιον αθλητή μικρότερου επιπέδου, αντιλαμβάνεται την ορθότητα των κινήσεών του. Αντίστοιχα , όταν ένας αθλητής προπονείται με έναν πιο προχωρημένο αθλητή , παρακινείται προς την βελτίωση της τεχνικής του μέσω της ευγενούς άμιλλας και της υποχρέωσης της μεγαλύτερης ζώνης , να δείχνει πάντα τον σωστό τρόπο στην μικρότερη.

Με εκτίμηση,
Παπαδόπουλος Χάρης Μαύρη Ζώνη 3 DAN E.T.U.