Σίγουρα θα αναρωτιέστε , πώς στα κομμάτια ένας θερμόαιμος έφηβος και ένας γεροπαράξενος που δεν έχει αθληθεί για 40 χρόνια , θα μπορούσαν πιθανόν να αθληθούν μαζί στο ίδιο μάθημα Ταεκβοντο. Ίσως επίσης να σκεφτήκατε ότι το Ταεκβοντο θα ταίριαζε καλύτερα σε έναν νεαρό “αίλουρο” , και κάτι πιο χαλαρό όπως το Τάι Τσι θα ταίριαζε καλύτερα σε ένα γέρικο “σκυλί” σαν κι εσάς..

  Επιτρέψτε μου να σας αποκαλύψω ένα από τα μυστικά του Ταεκβοντο :

«Το Ταεκβοντο , μπορεί να εξασκηθεί δυνατά , γρήγορα και ζωηρά ή  μπορεί να εξασκηθεί μαλακά , αργά και χαλαρά.»

  Στην πραγματικότητα οι κινήσεις μια τέχνης όπως το Τάι Τσι μπορούν να εξασκηθούν μόνο αργά και μαλακά , και ένα αερόβιο άθλημα όπως το Τένις για παράδειγμα , μπορεί να εξασκηθεί μάλλον μόνο ζωηρά.

  Στο μάθημα του Ταεκβοντο όμως , μπορείτε να εξασκήσετε τις κινήσεις ακριβώς με τον τρόπο τον οποίο το σώμα σας και η φυσική σας κατάσταση σας επιτρέπει. Ενώ ο προπονητής πάντα θα σας παροτρύνει όλους στο μάθημα να κινηθείτε γρηγορότερα και κάποιες φορές με μεγαλύτερη ένταση , ο ηλικιωμένος ενήλικας δεν θα μείνει πίσω να φάει την σκόνη του 18χρονου αθλητή , γιατί πολύ απλά δεν τον συναγωνίζεται.

  Όταν ξεκινήσετε το Ταεκβοντο, θα έχετε τη δυνατότητα να εκπαιδευτείτε και να αθληθείτε στον δικό σας ρυθμό και αυτό ο ρυθμός σταδιακά με τον καιρό θα αυξηθεί. Με άλλα λόγια μπορείτε να βρείτε όλα τα οφέλη του Τάι Τσι και του Τένις μαζί , σε ένα μάθημα Ταεκβοντο..

Μετάφραση και προσαρμογή αποσπάσματος από το βιβλίο “The Complete Idiots Karate


Με εκτίμηση,
Παπαδόπουλος Χάρης Μαύρη Ζώνη 3 DAN E.T.U.