Ο αθλητής του Tae Kwon Do εκτονώνει το στρες κατά την διάρκεια της προπόνησης , με αποτέλεσμα , μετά το πέρας αυτής , να επέρχεται ψυχική ηρεμία. Είναι πολύ σημαντικό να βρίσκουμε τρόπους να αποβάλλουμε το άγχος , το οποίο πλέον σήμερα δεν λείπει από κανέναν , καθώς επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ψυχολογία και την υγεία μας. Το άγχος μειώνει τις άμυνες του οργανισμού μας , πράγμα το οποίο το καθιστά συνυπεύθυνο για τις διάφορες ασθένειες που κατά καιρούς περνάμε .

  Η καλή φυσική κατάσταση και η ευεξία ,είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της προπόνησης του Tae Kwon Do. Βοηθάει τόσο τους ανήλικους ασκούμενους , όσο και τους ενήλικους. Στις  νεότερες ηλικίες βοηθάει στην σωστή σωματική διάπλαση , καθώς γυμνάζει ομοιόμορφα το σώμα και στην ενδυνάμωση του οργανισμού. Στις μεγαλύτερες ηλικίες βελτιώνει το επίπεδο ζωής και το καρδιοαναπνευστικό σύστημα δημιουργώντας παράλληλα ευεξία.

  Επίσης , ο αθλητής σταδιακά συνειδητοποιεί και αναπτύσσει τις δυνατότητες του , τις αντοχές και τα όριά του . Είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις τι είσαι ικανός να κάνεις και τι όχι. Μέσα από την εφαρμογή των διάφορων τεχνικών σε ασφαλές περιβάλλον και πάντα υπό την επίβλεψη του προπονητή του, ο αθλητής αντιλαμβάνεται πόσο μπορεί να βλάψει τον άλλον και πώς μπορεί να τον αντιμετωπίσει . Ενισχύεται έτσι το ηθικό του και η αυτοεκτίμησή του. Παράλληλα επέρχεται η αυτοπεποίθηση και κατ’επέκταση η αυτοσυγκράτηση του , καθώς έχει επίγνωση πλέον των πράξεων του σε επίπεδο επιθετικότητας.

   Μπορεί το Tae Kwon Do να θεωρείται ατομικό άθλημα, αλλά αυτό αφορά μόνο τα 6 λεπτά που διαρκεί ένας αγώνας. Στην πράξη , η προπόνηση και η βελτίωση του αθλητή , εκτός από το ατομικό κομμάτι, καθορίζεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό και από τους συναθλητές του. Η ανάπτυξη των τεχνικών και η εφαρμογή αυτών ,  απαιτεί την υποστήριξη των συναθλητών του. Όταν ένας αθλητή προπονείται με κάποιον αθλητή μικρότερου επιπέδου, αντιλαμβάνεται την ορθότητα των κινήσεών του. Αντίστοιχα , όταν ένας αθλητής προπονείται με έναν πιο προχωρημένο αθλητή , παρακινείται προς την βελτίωση της τεχνικής του μέσω της ευγενούς άμιλλας και της υποχρέωσης της μεγαλύτερης ζώνης , να δείχνει πάντα τον σωστό τρόπο στην μικρότερη.

Με εκτίμηση,
Παπαδόπουλος Χάρης Μαύρη Ζώνη 3 DAN E.T.U.

  Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι , οι οποίοι ενδιαφέρονται για ταχύρρυθμα μαθήματα αυτοάμυνας. Δυστυχώς , αυτό που δεν κατανοούν , είναι ότι ουσιαστικά , δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο.

  Καταρχάς να αντιληφθούμε την έννοια του ταχύρρυθμου μαθήματος αυτοάμυνας. Αναφερόμαστε σε τεχνικές που θα μας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση επικίνδυνων καταστάσεων , όπου θα κληθούμε να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας και ίσως και κάποιο άλλο άτομο. Μιλάμε για ανθρώπινη ζωή.

  Το πρόβλημα που προκύπτει με τα ταχύρρυθμα μαθήματα, είναι ότι η διδαχή μιας τεχνικής προϋποθέτει , την κατανόησή και την εξάσκηση σε αυτή από τον ασκούμενο. Παράλληλα όμως με την τεχνική, θα πρέπει να εισάγει τον εαυτό του σε μια κατάσταση ετοιμότητας , όπου θα μπορεί να υποστηρίξει την τεχνική όχι μόνο τεχνικά ως προς το κομμάτι του σώματος που την εκτελεί, αλλά και ως προς το υπόλοιπο σώμα. Θα πρέπει να μπορεί να είναι ευέλικτος και έτοιμος για την ανατροπή της κατάστασης .  Θα πρέπει δηλαδή να αποκτήσει μαχητική νοοτροπία και στάση αφομοιώνοντας και κάνοντας κτήμα του τις τεχνικές.

  Δυστυχώς η αποτελεσματικότητα της κάθε τεχνικής εξαρτάται από τις συνθήκες κάτω υπό τις οποίες εκτελείται και ιδιαίτερα στον δρόμο , οι συνθήκες αυτές είναι ευμετάβλητες. Στο δρόμο εκτός από το τεχνικό κομμάτι , σημαντικό ρόλο παίζει η ψυχολογία των εμπλεκόμενων, η σωματοδομή και οι κατάρτιση του αντιπάλου, το περιβάλλον  και ένα σωρό άλλα πράγματα τα οποία καθορίζουν ίσως και την έκβαση της μάχης εκ των προτέρων.

  Υπάρχει ένα ρητό που λέει : «Από το μισό μέτρο και μετά όλοι είναι επικίνδυνοι». Αυτό ισχύει απόλυτα. Δεν υπάρχουν σενάρια και προκαθορισμένες κινήσεις. Υπάρχει η έκπληξη.    . Ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να ανταπεξέρθουμε , είναι η συνεχής εξάσκηση και εξέλιξη των τεχνικών , ώστε να μπορούμε να καλύπτουμε όσες περισσότερες περιπτώσεις γίνεται και να μπορούμε να προσαρμοζόμαστε γρήγορα στις όποιες καταστάσεις προκύπτουν (μακρινή μάχη, κοντινή μάχη, μάχη ενάντια σε πολλούς αντιπάλους, μάχη απέναντι σε όπλο, μάχη στο έδαφος, κ.τ.λ.) .

  Το κάθε κομμάτι όμως χρειάζεται τον χρόνο του και το ρυθμό του. Δεν γίνεται να βρεθείς στην κορυφή ενός βουνού με φυσικό τρόπο ,  χωρίς να σκαρφαλώσεις και πάντα θα πρέπει να ξεκινήσεις από την βάση του.

  Θα πρέπει λοιπόν να αναλογιστούμε και να κατανοήσουμε , ότι τα ταχύρρυθμα μαθήματα αφήνουν κενά στη διδασκαλία τους. Τα κενά αυτά όμως αφορούν στην ανθρώπινη ζωή. Αξίζουν ;



Με εκτίμηση,
Παπαδόπουλος Χάρης Μαύρη Ζώνη 3 DAN E.T.U.

Σίγουρα θα αναρωτιέστε , πώς στα κομμάτια ένας θερμόαιμος έφηβος και ένας γεροπαράξενος που δεν έχει αθληθεί για 40 χρόνια , θα μπορούσαν πιθανόν να αθληθούν μαζί στο ίδιο μάθημα Ταεκβοντο. Ίσως επίσης να σκεφτήκατε ότι το Ταεκβοντο θα ταίριαζε καλύτερα σε έναν νεαρό “αίλουρο” , και κάτι πιο χαλαρό όπως το Τάι Τσι θα ταίριαζε καλύτερα σε ένα γέρικο “σκυλί” σαν κι εσάς..

  Επιτρέψτε μου να σας αποκαλύψω ένα από τα μυστικά του Ταεκβοντο :

«Το Ταεκβοντο , μπορεί να εξασκηθεί δυνατά , γρήγορα και ζωηρά ή  μπορεί να εξασκηθεί μαλακά , αργά και χαλαρά.»

  Στην πραγματικότητα οι κινήσεις μια τέχνης όπως το Τάι Τσι μπορούν να εξασκηθούν μόνο αργά και μαλακά , και ένα αερόβιο άθλημα όπως το Τένις για παράδειγμα , μπορεί να εξασκηθεί μάλλον μόνο ζωηρά.

  Στο μάθημα του Ταεκβοντο όμως , μπορείτε να εξασκήσετε τις κινήσεις ακριβώς με τον τρόπο τον οποίο το σώμα σας και η φυσική σας κατάσταση σας επιτρέπει. Ενώ ο προπονητής πάντα θα σας παροτρύνει όλους στο μάθημα να κινηθείτε γρηγορότερα και κάποιες φορές με μεγαλύτερη ένταση , ο ηλικιωμένος ενήλικας δεν θα μείνει πίσω να φάει την σκόνη του 18χρονου αθλητή , γιατί πολύ απλά δεν τον συναγωνίζεται.

  Όταν ξεκινήσετε το Ταεκβοντο, θα έχετε τη δυνατότητα να εκπαιδευτείτε και να αθληθείτε στον δικό σας ρυθμό και αυτό ο ρυθμός σταδιακά με τον καιρό θα αυξηθεί. Με άλλα λόγια μπορείτε να βρείτε όλα τα οφέλη του Τάι Τσι και του Τένις μαζί , σε ένα μάθημα Ταεκβοντο..

Μετάφραση και προσαρμογή αποσπάσματος από το βιβλίο “The Complete Idiots Karate


Με εκτίμηση,
Παπαδόπουλος Χάρης Μαύρη Ζώνη 3 DAN E.T.U.

Πολλοί αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ σε πραγματικές συνθήκες μάχης. Υποστηρίζουν ότι τα λακτίσματα του , αν και ιδιαιτέρως εντυπωσιακά και τεχνικά , δεν μπορούν να εκτελεστούν σε κλειστά μέρη όπου ο χώρος είναι περιορισμένος (π.χ. ένα κλαμπ) ή γιατί δεν μας το επιτρέπει η ένδυσή μας (π.χ. ένα στενό τζην).

   Αγνοούν όμως δύο βασικές πληροφορίες.

α)

Τα λακτίσματα είναι εξίσου αποτελεσματικά και σε χαμηλότερα μέρη του σώματος , όπου και μπορούν να εκτελεστούν με ελάχιστο χώρο , οτιδήποτε και αν φοράμε.

β)

Τα λακτίσματα μπορεί να είναι ένα από το πιο γνωστό και εντυπωσιακό κομμάτι του ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ , δεν είναι όμως , παρά το 35% της ύλης του.

Η εντύπωση ότι το ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνο λακτίσματα, δίνεται από τους , ευρέως γνωστούς , αγώνες του. Το ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ είναι Ολυμπιακό Άθλημα. Αυτό σημαίνει αυτομάτως , ότι οι κανόνες των αγώνων , θα πρέπει να είναι τέτοιοι ώστε το άθλημα να είναι εντυπωσιακό , να έχει κάποιο βαθμό δυσκολίας , και μεγάλη ασφάλεια για τον αθλητή. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, τα δύσκολα περιστροφικά χτυπήματα βαθμολογούνται με υψηλότερη βαθμολογία , η οποία αυξάνεται ακόμη περισσότερο εάν το λάκτισμα πετύχει σωστά το κεφάλι του αντιπάλου. Αυξάνεται η δυσκολία, γίνεται υψηλή η τεχνική,  αυξάνεται και η βαθμολογία. Αντίθετα τα χτυπήματα στο πρόσωπο , θεωρούνται (και είναι) πολύ επικίνδυνα και σε σχέση με τα λακτίσματα είναι πολύ πιο εύκολα.

Φυσικά , η ύλη του ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ περιλαμβάνει μία τεράστια γκάμα τεχνικών επίθεσης και άμυνας με χέρια (χτυπήματα – κλειδώματα – ρίψεις) και πόδια. Η πληθώρα των τεχνικών αυτών εξοπλίζει τον αθλητή με όλα όσα χρειάζονται , ώστε να ανταπεξέλθει στον πραγματικό κόσμο και να μπορεί να προστατεύσει την ζωή του , στην έσχατη ανάγκη.

Επειδή όμως , το ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες , είναι δομημένο με τέτοιον τρόπο , ώστε οι επικίνδυνες τεχνικές να διδάσκονται μετά από αρκετό καιρό εκπαίδευσης , και στην κατάλληλη ηλικία.


Με εκτίμηση,
Παπαδόπουλος Χάρης Μαύρη Ζώνη 3 DAN E.T.U.

Φανταστείτε τις δυνατότητές σας , σαν μία κλωστή. Την κλωστή όταν δεν την χρησιμοποιούμε , την τυλίγουμε σε ένα κουβάρι και την αποθηκεύουμε. Έτσι και στο σώμα μας υπάρχουν “αποθηκευμένες” , όλες αυτές οι δυνατότητες που μας παρέχει το ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ. Όλοι οι άνθρωποι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα , αρκεί να εκπαιδευτούμε και να εξασκηθούμε σε αυτά. Εάν αφαιρέσουμε το στοιχείο της έφεσης , που σίγουρα κάποιοι άνθρωποι μπορεί να έχουν σε οτιδήποτε, μας μένει η εκπαίδευση και η εξάσκηση.

Ο άνθρωπος , από την στιγμή που θα γεννηθεί εκπαιδεύεται. Εκπαιδεύεται να περπατάει , να μιλάει , να τρώει , να αντιλαμβάνεται , να ζει. Το πόσο καλά θα κάνει το οτιδήποτε , εξαρτάται από την εκπαίδευση που θα λάβει και την εξάσκησή του σε αυτό. Το ίδιο ισχύει και στο ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ.

Το ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ είναι τρόπος και στάση ζωής.

Είναι η επιστημονική χρήση του σώματος , στην μέθοδο της αυτοάμυνας΄ ένα σώμα που εκμεταλλεύεται απόλυτα  κάθε ικανό διαθέσιμο σημείο του , μέσα από την συστηματική φυσική και πνευματική εξάσκηση. “

( Τσόι Χονγκ Χι )

 Υπάρχουν 3 βασικά στάδια , τα οποία συνδέονται όπως οι κρίκοι μιας αλυσίδας μεταξύ τους . 

1ο Στάδιο :

Στο πρώτο στάδιο θα πρέπει να βρούμε μέσα μας την κατάλληλη δυνατότητα που έχουμε και να την χρησιμοποιήσουμε. Όπως μια γυναίκα επιλέγει το χρώμα και την κλωστή που θα χρησιμοποιήσει , έτσι κι εμείς πρέπει να επιλέξουμε το κατάλληλο “κουβάρι” (δυνατότητα) που απαιτείται για το ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ.

2ο Στάδιο :

Θα πρέπει να εκπαιδεύσουμε και να προπονήσουμε το σώμα , ώστε να μπορεί να χρησιμοποιήσει την δυνατότητα αυτή. Όπως η γυναίκα αφού επιλέξει την κλωστή που χρειάζεται , την ξετυλίγει και την περνάει στην βελόνα , έτσι κι εμείς  επιλέγουμε και γνωρίζουμε στο σώμα μας τις δυνατότητες που μας δίνει το ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ.

3ο Στάδιο :

Πλέον έχουμε το υλικό που χρειαζόμαστε για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ .Πλέον Χρειαζόμαστε εξάσκηση , ώστε να το αφομοιώσουμε , να το εξασκήσουμε και να το εξελίξουμε. Από το σημείο αυτό και μετά, είναι θέμα ελεύθερης βούλησης. Όπως η γυναικά αφού έχει όλα τα πρωτογενή υλικά που χρειάζεται έτοιμα, αρχίζει το κέντημα , το οποίο εξαρτάται από την  εξασκημένη ικανότητά της και την έμπνευση της. Οι επιλογές για το πώς και το τι θα κεντήσει είναι πολλές. Το τι και πως θα επιλέξει να το κεντήσει , το έργο που θα δημιουργήσει δηλαδή , είναι αυτό που θα δείξει την αξία της . Αντίστοιχα οι επιλογές μας θα κρίνουν και την δική μας αξία, ως ασκούμενο  , αθλητή και ως άνθρωπο.

Με εκτίμηση,
Παπαδόπουλος Χάρης Μαύρη Ζώνη 3 DAN E.T.U.